Svampexkursion med Bo Nylén Söndagen den 19 oktober 2008

Blekgul slöjskivling
Blekgul slöjskivling   Foto: Hasse Andersson

Biskopsmössa Foto: Hasse Andersson
Söndagen den 19 oktober var det äntligen dags för årets svampvandring under ledning av Bo Nylén, en av landets allra duktigaste mykologer. Vi samlades vid Slagstafärjan, för att beta av skogen intill sundet på Ekerösidan. Under färjeturen kunde vi njuta av en havsörns mäktiga siluett över färjan!

Vi var 16 tappra svampentusiaster som trotsade morgonens regn med hopp om uppklarnande väder. Under Bosses kunniga och pedagogiska ledning fick vi se över 40 olika arter, där givetvis inte allt gick att äta. En god matsvamp, som alla vi fick bra möjligheter att lära oss var blekgul slöjskivling. En stubblevande svamp som vissa år uppträder rikligt under senare delen av hösten.

Andra matsvampar som vi hittade var trattkantarell, gul kantarell, mandelkremla, fårticka, biskopsmössa och till slut en art som Bosse var glad att kunna visa oss, nämligen streckmusseron. Den gråfärgade hatten är prydd med blyertsliknande streck, vilket inte alltid framträder så tydligt.
Att ta chansen att upptäcka mångfalden bland svamparna med hjälp av en expert som Bosse borde alla naturintresserade försöka göra någon gång. Visst låter det som poesi när man hör namnen på en del av arterna vi såg: pudrad trattskivling, doftticka, fläckbitterskivling, skäggmusseron, blodskivling, violticka, gyttrad taggsvamp, rättikmusseron, liten klubbsvamp.

En annan intressant växt som vi fick se var skavfräken eller skäfte som den också heter. Denna ormbunksväxt har här en riklig förekomst.

Jo då, vädergudarna var med oss! Inte en droppe regn nådde oss utan solen sken till slut med full kraft, vilket kändes skönt då vi tillsammans avnjöt det medhavda fikat och Bosses genomgång av våra korgar.
Vi ser fram emot nästa höst och förhoppningsvis ännu en svampdag med Bo Nylén!

Med vänliga hälsningar
Hasse Andersson
Naturskyddsföreningen i Botkyrka-Salem